Do you need information security training?

Free Author

Як захистити свій бізнес та дані від інтернет злочинців? 


Американські дослідники встановили, що збитки від кібер злочинів становлять вже понад один відсоток світового ВВП. А це не багато не мало – більше трильйона доларів щороку! Лише за 2022 рік втрати українців від інтернет шахрайства в інтернеті досягли 1 млрд гривень. Думаєте ви і ваш бізнес захищений від цієї біди? Я вас розчарую… Ніхто не збереже свої капітали, приватне життя, дані, фінансові та інтелектуальні ресурси – якщо він не переймається правилами кібергігієни. 

Особливо це торкається бізнесменів, компаній у яких працюють десятки та сотні людей. Які мають постійний доступ в інтернет, робочі та приватні поштові скриньки, смартфони та акаунти в соціальних мережах – і через ці канали комунікації частенько потрапляють на гачок шахраїв. Про це і поговоримо сьогодні. 


Що таке кібергігієна?


Давайте визначимось, насамперед, про що мова. Кібергігієна – це комплекс захисних правил та алгоритмів, який має захистити вашу особисту та фінансову інформацію тоді, коли ви користуєтесь комп’ютером, ноутбуком чи персональним мобільним  пристроєм. Причому ці процедури і алгоритми мають бути задіяні у вас практично щоденно. Точно так само, як ви зранку чистите зуби, йдете у душ чи готуєте каву. Це має стати доброю звичкою!


Основні правила дуже прості, ось основні з них.

  • Встановіть програмне забезпечення для захисту ваших даних на ПК та смартфонах.
  • Регулярно оновлюйте та технічно підтримуйте своє програмне забезпечення.
  • Створюйте тільки надійні паролі і періодично їх замінюйте на нові. Ніяких днів народження мами чи імені своєї кішки! І не менше 8 символів, літери та цифри!
  • Уникайте загальнодоступний Wi-Fi (особливо якщо користуєтесь онлайн-банкінгом або здійснюєте різні фінансові операції).
  • Користуйтесь тільки сучасними браузерами (наприклад Chrome, Mozilla Firefox або Microsoft Edge) і відвідуйте тільки ті сайти, які мають протокол HTTPS (вони перевіряють законність сертифікатів).
  • Не відкривайте у своїй пошті, приватні й чи робочій, ніяких вкладень від незнайомих адресатів! Ніколи!
  • Не ведіть телефонних переговорів з незнайомцями, особливо якщо вони телефонують вам перші та представляються службою безпеки банку, чи якоїсь компанії, яка вас обрала для супер бонусу чи подарунку.
  • Завжди скануйте всі нові файли, усі флешки та диски, які ви завантажуєте на свій ПК чи смартфон. Нові дані, які ви завантажили, можуть створити проблеми – там може бути вірус, який потім візьме під контроль усю вашу систему.


Це лише частина тих єдино правильних дій, які ви маєте зробити перший раз і повторювати завжди. Інакше ви можете втратити геть усе – починаючи від грошей на ваших банківських рахунках, нерухомості та до персональних даних, документів тощо. 


Та ще страшніше , якщо це станеться всередині вашої компанії. Якщо ваші працівники не знають цих правил, не виконують цих простих алгоритмів – рано чи пізно знайдеться хтось, хто цим вміло скористається. Вся ваша бухгалтерія, розрахунки, проекти, бази даних клієнтів та покупців, все напрацьоване вами за довгі роки – може бути вкрадено за лічені хвилини. 


Як себе вберегти від такого трешового сценарію?


Відповідь проста: ваш персонал повинен зрозуміти усі ризики, він має бути навчений і попереджений. Ці всі дії та правила мають бути завчені до автоматизму.

Принагідно підкажемо вам куди звернутись за такою допомогою. Компанія InfoSec пропонує апробовані часом та тисячами клієнтів рішення – автоматизовані тренінги з кібергігієни. Знання і досвід, які вони зможуть надати вам та вашим працівникам – безцінні, адже вони допоможуть вам уникнути вищезазначених проблем. Завітайте на сайт https://www.infosecinstitute.com/iq/awareness  і замовляйте тренінг з безпеки для ваших працівників. Воно цього точно варте і дешевше ймовірних збитків які можуть вам завдати кібер шахраї.